5 Maal fitness motivatie!

Starten is het halve werk wanneer het op een gezondere levensstijl aankomt. Of je nu gaat minderen met suiker, meer dan 30 minuten per dag gaat bewegen of een nieuw krachttrainingsschema start, je hebt al meer gedaan dan de meesten en daar mag je best trots op zijn.

Maar als de start de helft van het werk is, betekend dat dus dat je nog aardig wat te doen hebt. De eerste stap is wellicht het lastigst, maar daarna vol blijven houden is een hele nieuwe uitdaging. Een groot deel van de mensen die wel van start gaan met een gezondere levensstijl verliezen halverwege hun fitness motivatie en weten deze nooit meer te hervinden.

Het is niet gek dat je momenten hebt waarop je wilt opgeven. Heb je zo’n moment? Lees dan deze 5 manieren om je fitness motivatie te hervinden of bewaren!

#1 Bewaar je fitness motivatie door te plannen

Wanneer je jezelf een gezondere levensstijl wilt aanmeten is plannen een cruciale stap. Zelfs als je je voeding al onder handen hebt genomen kan het voordelen opleveren je fitness oefeningen voor vandaag, morgen en volgende week uit te plannen. Je leert zo naar het grotere plaatje te kijken en je in je gezonde levensstijl niet te laten leiden door de waan van de dag.

Een voorbeeld is hoe veel mensen in de sportschool de eerste ongebruikte, onbezweette machine pakken die ze zien. Natuurlijk is een willekeurige workout beter dan géén workout, maar het ontbreken van een plan leidt vaak tot een uur lang wat aanrommelen en je vervolgens verbazen over het feit dat je geen vorderingen maakt.

Wil je sterker worden? Denk dan na over een krachttrainingsschema dat voor dit doel is ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld Stronglifts 5×5. Wil je hoger kunnen springen? Stel dan een schema van oefeningen op waarmee je dit doel in de kortst mogelijke tijd behaald. Merk je dat je je krachtplafond hebt aangetikt? Lees dan hier welke oefeningen je in je routine kan verwerken om weer vorderingen te gaan maken.

Je doelen worden beter haalbaar op het moment dat je voor jezelf nagaat wat je moet doen om die doelen te bereiken en er een planning voor maakt. Ze zeggen niets voor niets: “Failing to plan is planning to fail”.

#2 Maak plezier en bewaar je fitness motivatie

Voor velen is de dagelijkse workout vooral een moment waarop ze zichzelf uitputten en buiten adem raken. We kennen daarnaast allemaal wel de masochisten die enkele dagen later van de spierpijn lijken te genieten. Voor deze mensen is elke workout een “no pain, no gain” situatie.

Hoewel sterk en gezond worden nu eenmaal gepaard gaat met uitputting en pijn, is het voor velen niet waar ze hun fitness motivatie uit halen. Op het moment dat er geen pijn of vermoeidheid optreed wordt een workout al snel saai en verveling is een potente demotivator.

Het ironische hiervan is dat een goede doses lichamelijke oefening an sich je al blij en opgewonden maakt. Tijdens je workout maak je hormonen aan die zorgen voor de ‘high’ die je na een goede run of gewichtstraining voelt.

Wanneer deze hormonen een keer niet genoeg zijn, kan het lonen om je workout leuker te maken door eens uit je comfortzone te stappen. Daag vrienden of vriendelijk uitziende vreemdelingen eens uit voor een competitie of ga in plaats van de sportschool eens buiten aan de slag. Er zijn voldoende oefeningen waar je de apparatuur in de sportschool niet voor nodig hebt en een nieuwe omgeving kan ook een nieuwe portie fitness motivatie opleveren.

#3 Sport op vaste tijden

Vaak denken we dat de beste tijd voor een workout is ‘wanneer we tijd hebben’, maar vaak is het kwestie van tijd maken. Oefeningen die je op willekeurige momenten doet wanneer je toevallig even zin hebt of niet hoeft te werken hebben gegarandeerd minder effect dan oefeningen die je op vaste tijdstippen en dagen doet.

Of je je workouts nu ’s ochtends of ’s avonds doet, door op vaste tijdstippen te trainen is de kans veel groter dat je je daadwerkelijk aan deze ‘afspraak met jezelf’ houdt. Als je toch al geen vast tijdstip hebt waarop je traint is het namelijk erg makkelijk om keer op keer je workout verder uit te stellen totdat je ineens merkt dat je al 8 maanden niet meer gesport hebt, je vetpercentage met dubbele cijfers is toegenomen en je je tenen niet meer kunt zien als je naar beneden kijkt.

#4 Herover je fitness motivatie door iets nieuws te proberen

Een fitness programma volgens is een effectieve manier om fit en sterk te worden, maar soms gaat dezelfde oude routine vervelen. Op zulke momenten raak je gedemotiveerd en kan je workout een vervelende klus worden in plaats van een manier om sterker te worden.

Wanneer dit gebeurd is het prima om eens iets nieuws te proberen. Dit kan een nieuwe oefening zijn die je iemand in de sportschool of op Instagram uit hebt zien voeren, maar ook een compleet nieuw schema. Vraag bijvoorbeeld iemand eens om je te helpen met het opnemen van kettlebells of ball slams in je routine (vooral van die laatste ben ik zelf een enorme fan: proberen!).

#5 Stel je jezelf voor op het strand

Het laatste stukje fitness motivatie dat ik je mee wil geven zijn de resultaten die je voor ogen hebt.

Stel je je voor hoe je er nu op het strand of naakt voor de spiegel uit ziet. Stel je nu voor hoe je er uit wíl zien. Zijn deze twee al gelijk? Gefeliciteerd, maar om dat zo te houden zal je er toch echt wat werk in moeten  blijven steken.

Is wat je ziet en wat je wilt zien nog niet hetzelfde? Dan kan ik je één ding verzekeren: Dat perfecte strandlichaam krijg je niet door morgen dingen anders aan te gaan pakken of alléén vandaag nog de kantjes er af te lopen. Er goed uit zien is hard werken, maar beeld je je eens in dat je straks in de spiegel kijkt en dat perfecte strandlichaam ziet. Ben je dan niet blij dat je je fitness motivatie op peil hebt gehouden en het nodige werk hebt gedaan?


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *