Top 5 Fitnesstips Voor Een Gezond Leven

Top 5 Fitnesstips Voor Een Gezond Leven

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid en het welzijn. Fit zijn en regelmatig bewegen kan helpen om gezond te blijven en de kans op bepaalde ziekten te verkleinen. Als u wilt beginnen met het verbeteren van uw fysieke conditie en een gezonder leven wilt leiden, zijn hier vijf tips om te volgen.

Fitnesstip 1. Hydratatie

Hoewel het verhaal dat je minstens 8 glazen per water moet drinken al veelvuldig is ontkracht, is voldoende vocht wel essentieel voor een gezond lichaam. Je lichaam bestaat gemiddeld uit zo’n 60 procent water. Deze hoeveelheid water heb je nodig voor een functionerende spijsvertering, bloedsomloop, het opnemen en verspreiden van voedingsstoffen en het bewaken van je lichaamstemperatuur. Een goed gehydrateerd lichaam heeft meer energie en maakt je alerter.

Wanneer je lichaamscellen niet voldoende gehydrateerd zijn ‘verschrompelen’ ze al snel, wat tot vermoeide spieren leidt en een negatieve invloed heeft op je lichamelijke inspanningen. Fitnesstip: Drink daarom tijdens het sporten altijd voldoende en voorkom dat je gehydrateerd raakt. Het is hierbij vaak beter om water te drinken dan sportdrankjes die vaak vol verborgen calorieën en kleur- of smaakstoffen zitten. Mocht je nog een paar extra calorieën willen verbranden kan je ervoor kiezen om ijswater te drinken. Hoewel het effect hiervan bewezen is, is het minimaal.

Fitnesstip 2. Variatie

Voor een fit en gezond lichaam is het verstandig om zowel cardio als krachttraining te combineren. Cardio is bij velen populairder omdat we geneigd zijn om enkel te kijken naar het aantal verbrandde calorieën op de display van de loopband of fiets, maar krachttraining heeft absolute voordelen. Zo verbranden de spieren die je opbouwt met krachttraining de hele dag calorieën, zelfs als je slaapt. Daarnaast heeft krachttraining een sterke ‘afterburn’, waardoor je extra calorieën blijft verbranden in de periode na de workout. Ook wordt je dankzij krachttraining jaren ouder: Best een voordeel. Een belangrijke fitnesstip is dus beiden te doen: Zowel cardio als krachttraining. Combineer ze beiden in dezelfde workout voor nog meer effect!

Fitnesstip 3. Interval training

Een veel gehoord excuus om fitness of cardio training achterwege te laten is tijdgebrek. Of het nu de zorg voor kinderen is, werk of simpelweg de nieuwste aflevering van The Voice die je absoluut niet wilt missen: Voor sommigen staat een goede workout altijd onderaan de ‘todo’ lijst. Werken aan  je conditie hoeft echter niet persé heel veel tijd te kosten. Probeer bijvoorbeeld eens interval training.

Bij interval training, of het populaire HIIT (High Intensity Training), lever je in korte ‘bursts’ grote inspanningen gevolgd door periodes van rust. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een half uur HIIT significant betere resultaten levert dan 2 uur nonstop cardio. Dit is dan ook waarom je HIIT of interval training in steeds meer lijsten met fitnesstips tegen zult komen. Voorbeelden van HIIT oefeningen:

  • 20 minuten lang fietsen: 30 seconden sprinten op een hoge weerstand, 30-60 uitrusten, 30 seconden sprinten, etc etc
  • 15 minuten bodyweight squats: in 20 seconden zoveel mogelijk squats zonder gewichten, 20-40 seconden uitrusten, 20 seconden squats, etc etc

Fitnesstip 4. Van uitstel komt afstel

Het uitstellen van je workout is de beste manier om te zorgen dat het er nooit van komt. Als je aan het wachten bent tot de perfecte gelegenheid voor je workout zich voordoet, kan je lang wachten. Een van de belangrijkste fitnesstips die je zal krijgen. Je zal merken dat zodra je workouts routine worden, je al snel niet meer zonder kan.

Fitnesstip 5. Vind je motivatie

Motivatie is een van de belangrijkste dingen wanneer je van start gaat met een workout routine of fitness-schema. Die motivatie is voor iedereen anders, maar als beginner is een workout partner vaak een van de meest effectieve motivators. Wanneer je iemand moet opbellen omdat je ‘geen zin hebt’ in je volgende workout is de kans dat je het daadwerkelijk af laat weten vele malen kleiner.

Wat is een goede levensstijl?

Een goede levensstijl is een manier van leven die gericht is op het behoud van een goede gezondheid en het welzijn. Dit betekent onder andere het onderhouden van een gezonde en evenwichtige voeding, voldoende beweging en lichaamsbeweging, en het onderhouden van sociale contacten en het beheersen van stress. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen, om zo de spieren te versterken en de algehele gezondheid te verbeteren. Dit kan door bijvoorbeeld te gaan hardlopen, te gaan zwemmen, of door deel te nemen aan een sportclub. Ook een gezonde voeding is belangrijk, met voldoende vezels, groenten en fruit. Door bewust keuzes te maken in wat we eten, kunnen we ons sterker en gezonder voelen. Het is ook belangrijk om genoeg rust te nemen en te ontspannen, om zo het lichaam de kans te geven te herstellen en te hergroeien. Door deze elementen in ons dagelijks leven op te nemen, kunnen we een goede levensstijl onderhouden.

Wat is gezond bewegen?

Gezond bewegen is het regelmatig uitoefenen van fysieke activiteit om de algehele gezondheid te verbeteren en het risico op bepaalde ziekten te verkleinen. Dit kan bijvoorbeeld door te wandelen, te hardlopen, te fietsen of te zwemmen. Het is belangrijk om voldoende beweging te krijgen, wat volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) betekent dat u ten minste 150 minuten per week matig intensief moet bewegen, zoals bijvoorbeeld wandelen, of 75 minuten per week intensief bewegen, zoals bijvoorbeeld hardlopen. Het is ook belangrijk om spierversterkende activiteiten te doen, zoals bijvoorbeeld gewichtheffen, ten minste twee keer per week. Gezond bewegen kan helpen om het risico op hartziekten, diabetes, beroerte en andere gezondheidsproblemen te verminderen.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *