Sporten volhouden: Hoe start je een nieuwe gewoonte?

Sporten volhouden: Hoe start je een nieuwe gewoonte?

Jezelf nieuwe gewoontes aanleren lijkt wellicht moeilijk, maar is in werkelijkheid gemakkelijker dan het lijkt. Mijn goede voornemen voor 2016 was dan ook om mezelf nieuwe vaardigheden en gewoontes aan te leren. Hoewel ik altijd al regelmatig naar de sportschool ging, wilde ik in 2016 elke dag sporten. Elke dag sporten volhouden zou echter zelfs voor mij een uitdaging worden, maar gelukkig had ik wat tips die me op weg zouden helpen.

Sporten volhouden, tip #1: Begin klein

In navolging van BJ Fogg, maker van Tiny Habits, en Leo Babauta, maker van Zen Habits, ben ook ik een groot voorstander van het klein beginnen van nieuwe gewoontes. Sporten volhouden is daarop geen uitzonder. De sleutel bestaat uit twee delen: Maak de gewoonte die je wilt aanleren in eerste instantie zo gemakkelijk dat je geen nee kan zeggen én zorg ervoor dat je consistent bent.

Laten we beginnen met het gemakkelijk maken. Wil je sporten volhouden? Begin dan met elke dag een klein beetje bewegen. Doe bijvoorbeeld 5 push ups op het moment dat je wakker bent geworden of 10 bodyweight squats voordat je gaat slapen. Dit kost zo weinig tijd en kracht dat iedereen het moet kunnen en dat er eigenlijk ook nooit een reden is om het níet te doen.

Het tweede deel van het klein beginnen is een focus op consistentie. Je wilt je richten op kwaliteit, niet op kwantiteit. Wil je het sporten volhouden? Start dan niet met 50 push-ups, waarna je uitgeput op de vloer valt, kijk niet dagelijks op de weegschaal en richt je (nog) niet op die 6-pack. Het gaat erom dat je elke dag sport, niet hoe lang of hoeveel je sport.

Sporten volhouden, tip #2: Focus je op één ding tegelijk

Wanneer je jezelf nieuwe gewoontes aan wil leren is het goed om je op één gewoonte tegelijk te richten. Wil je het sporten volhouden? Richt je dan op het aanleren van deze gewoonte totdat deze ‘vanzelf’ gaat en ga dan pas verder met een nieuwe zelfverbetering. Werk je met takenlijsten en/of een agenda? Zorg dan dat het eerste dat dagelijks op je lijstje staat, het sporten volhouden is.

Sporten volhouden, tip #3: Stapel je gewoontes

Gewoontes stapelen is een effectief hulpmiddel in het aanleren van nieuwe gewoontes. Wil je het sporten volhouden? ‘Stapel’ deze gewenste gewoonte dan op iets dat je sowieso al elke dag doet. Dit is waarom direct sporten na het wakker worden ook zo effectief is: In plaats van jezelf elke dag weer vertellen dat je moet gaan sporten, verbind je in je onderbewustzijn het wakker worden aan het sporten. Wakker worden deed je sowieso al, dus zolang je die verbintenis intact laat zal het sporten ‘vanzelf’ gaan en wordt sporten volhouden een eitje.

Voor mijzelf was de stapel: Wakker worden -> Havermout klaarmaken -> Potje Hearthstone spelen (gymnerd he) -> Havermout eten -> Sporten. De hele reeks was gelinkt aan het wakker worden en alles daarna is een onbewuste gewoonte geworden die simpelweg deel uitmaakt van mijn ochtendroutine.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *