Dieet mythe #1 – Gluten-vrij is gezonder

Dieet mythe #1 – Gluten-vrij is gezonder

“Glutenvrije desserts zijn niets beter dan ‘gewone’ desserts,” aldus Lisa Mallonee, diëtiste van het Amerikaanse Texas A&M University. Uit onderzoek bleek zelfs dat veel gluten vervangende ingrediënten in, bijvoorbeeld, desserts meer calorieën bevatten en daardoor juist bijdragen aan gewichtstoename.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat glutenvrije voedingsmiddelen perfect zijn voor mensen met een glutenallergie, maar het idee dat deze producten per definitie gezonder zijn is dus een fabeltje. Een fabeltje dat ook nog eens voor wat extra kilo’s op die weegschaal kan zorgen.

Dieet mythe #2 – Suiker- of vetvrij is per definitie beter

Het lijken de magische woorden “Suiker vrij!” of “Vet vrij!” op een doos chocolade of een pak koekjes. Deze meldingen doen echter vooral je geweten goed, maar kunnen voor je gewicht minder fijne gevolgen hebben. “Suikervrij of vetvrij betekenen niet dat een voedingsmiddel geen calorieën bevat,” waarschuwt Mallonee. “Het maakt eigenlijk weinig uit wat je eet. Wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, zal je aankomen.”

Wanneer we op dieet zijn checken we vaak goed alle verpakkingen om de beste keuze te kunnen maken, maar in veel gevallen is “Suiker vrij” simpelweg een manier om te verdoezelen dat er een grote hoeveelheid vet in een product zit, terwijl het bij “Vet vrij” precies omgekeerd is.

Dieet mythe #3 – Van koolhydraten wordt je dik

Koolhydraten worden tegenwoordig vaak aangewezen als ‘de grote boze’ op het gebied van gewichtstoename, maar je lichaam heeft koolhydraten nodig om te kunnen functioneren. In de praktijk lijkt het vergelijkbaar met de controverse over vet, waarbij bleek dat sommige vetten juist goed en gezond voor je zijn: Het gaat uiteindelijk om welke koolhydraten je binnenkrijgt.

Wanneer je een gebalanceerd dieet volgt, rijk aan complexe koolhydraten, dragen deze niet buitenproportioneel bij aan je gewicht. Het zijn de geraffineerde koolhydraten zoals die in suiker en producten op basis van witte bloem die het probleem vormen. Fruit, groente en volkoren producten zijn daarentegen juist zeer gezond.

Dieet mythe #4 – Gezond eten is duur

Vers eten is op de korte termijn misschien iets duurder dan je winkelwagen vol met bewerkte voedingsmiddelen gooien, maar op de lange termijn is het effect van al dat slechte eten niet mis. Tandarts- en andere medische kosten lopen op, maar je levert ook in op levenskwaliteit.

Overigens hoeft gezond eten niet perse veel duurder te zijn. Wanneer je groenten en fruit van het seizoen koopt betaal je daar altijd minder voor en ook op de markt vallen de prijzen best mee. Wil je daarnaast gezond, onbewerkt vlees goedkoop op de kop tikken? Bekijk dan mijn review van Muscle Meat. Zij verzenden diepgevroren vleeswaren die zo van de slager komen. Geen water injecties en andere rommel en dat merk je.

Dieet mythe #5 – Van ’s avonds eten kom je sneller aan

Dat je van ’s avonds eten sneller aan zou komen blijft een hardnekkige dieet mythe die volgens het onderzoek van Mallonee daarom niet minder fout is. “Je gewicht toe- of afname is simpelweg een optelsom van alle calorieën die je binnenkrijgt en die je weer verbrand. Als jij gezond eet en genoeg beweegt maakt het tijdstip waarop je dat doet verder zeer weinig uit.”

Dieet mythe #6 – Je moet af en toe vasten om je lichaam te reinigen

Je lichaam heeft al een ingebouwd reinigingssysteem: Je lever en nieren. Door veel vezels te eten en water te drinken worden eventuele schadelijke stoffen in je lichaam op natuurlijke wijze afgevoerd. Vasten kan deze natuurlijke afvoer belemmeren en, hoewel je er in eerste instantie ongetwijfeld van afvalt, komen diezelfde kilo’s er daarna twee keer zo snel weer bij.

Dieet mythe #7 – Proteïne repen zijn goed om af te vallen

Bij ons thuis zijn we absoluut fans van proteïne repen, maar dat je er van af zou vallen is een hardnekkige dieet mythe. Omdat proteïne repen veelvuldig door (fanatieke) sporters worden gebruikt en veel eiwitten bevatten leggen veel mensen de link met gezond leven of zelfs afvallen. Als je echter de verpakking nog eens een keer goed bekijkt zie je dat dergelijke repen, naast veel eiwitten, veelal ook heel veel calorieën bevatten. Dergelijke repen zijn dan ook vooral geschikt wanneer je spiermassa wil aankomen.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *