6 Onverwachte regels voor een lang gezond leven

Het strikt volgen van het pizza dieet, je goede voornemen om dit jaar 5 maal per week in de sportschool te staan en je DNA test van 23andMe zijn niet de enige dingen die je kan doen voor een gezond leven. Heb je je ooit afgevraagd hoeveel koffie je drinkt of hoe vaak je op staat van je bureau? Weet je eigenlijk wel hoeveel uur per week je geestelijk en/of lichamelijk druk bent met je baan? Ontdek hieronder de ultieme formules voor een fit en gezond leven!

Regels voor een gezond leven: Eet langzamer

Werk je tijdens je lunch in 5 minuten 2, 3 broodjes naar binnen? Slecht plan. Meer dan 5 happen per minuut naar binnen werken zorgt ervoor dat je hersenen de signalen van het vol zijn niet opmerken. Hierdoor eet je meer dan je nodig hebt en dit veroorzaakt daarna op zijn beurt weer een onbedwingbare behoefte aan suiker. Volgens Britse onderzoekers leidt langzamer eten tot een lagere inname van calorieën per maaltijd. Iowa State University in de VS kwam onlangs tot de gerelateerde ontdekking dat zwaarlijvige personen hun eten zo’n 27 procent korter kauwen dan mensen met een gemiddeld gewicht.

Regels voor een gezond leven: Was je theedoeken regelmatig

Wanneer je je theedoeken langer dan enkele dagen achtereen gebruikt neemt de kans op voedsel gerelateerde ziektes drastisch toe. Nieuw onderzoek van Kansas State University bevestigd wat onze moeders ons al jarenlang proberen uit te leggen: Gezond leven start met een schone theedoek. Ongewassen theedoeken zijn een belangrijke oorzaak van kruisbesmetting of het verspreiden van bacteriën op plekken als de handvatten van keukenapparatuur of het keukenblad. “We grijpen naar een theedoek voor alles van het opruimen van een gemorste vloeistof tot het afdrogen van borden of onze handen, waardoor bacteriën in korte tijd op talloze verschillende plaatsen terecht kunnen komen”, aldus de auteur van de studie, Jeannie Sneed. De beste oplossing is om een set theedoeken te hebben waarvan je ieder exemplaar voor een andere taak gebruikt en elke theedoek minstens 1 maal per week te wassen. Voor gemorste vloeistoffen kan je beter papieren doekjes gebruiken.

Regels voor een gezond leven: Workaholics leven korter

Wanneer je meer dan 55 uur per week werkt neemt de kans op een beroerte met 33 procent toe en stijgt de kans op hartklachten met zo’n 13 procent in vergelijking met mensen die 36 tot 40 uur per week werken, aldus recent onderzoek van Umea University in Zweden. Hoe sterk, stoer of stressbestendig je ook denkt te zijn, je bent geen machine. Niemand kan het klokje rond werken, maar ook een routine waarin je regelmatig 12 of zelfs 14 uur per dag werkt is een bewezen aanslag op je gezondheid. Je mag best belang hechten aan je carrière maar onthoud dat je niets aan een salarisverhoging hebt als je met een beroerte in het ziekenhuid ligt. Dat meer dan 40 uur werken niet persé nodig is bewijst bijvoorbeeld Facebook COO Sheryl Sandberg die herhaaldelijk heeft uitgesproken niet meer dan 40 uur per week te werken.

Regels voor een gezond leven: Drink koffie

Koffiejunks mogen een feestje vieren: Volgens Health magazine bewijst recent onderzoek dat 3 tot 5 koppen koffie per dag de kans op hartaandoeningen en diabetes drastisch verlaagd. Een recent onderzoek onder 76.000 mannen toont aan dat 1 tot 2 koppen koffie per dag de kans op sterfte als gevolg van hartaandoeningen tot wel 38 procent doen afnemen. Volgens hetzelfde onderzoek zou de kans op het ontwikkelen van Alzheimer zelfs met 65 procent dalen voor regelmatige koffiedrinkers. Mooi excuus voor een extra tripje naar de Starbucks!

Regels voor een gezond leven: Ga staan, luilak!

Langdurig zitten is slecht voor je gezondheid. Door na elke 20 tot 30 minuten zitten even te gaan staan kan je je gezondheid merkbaar verbeteren. “Zorg dat je elk half uur minstens 5 minuten gestaan of gelopen hebt om de negatieve gevolgen van een zittend bestaan zoveel mogelijk te beperken”, aldus Alan Hedge, professor bij de Cornell universiteit. Wanneer je niet regelmatig gaat staan kan je zittende baan zorgen voor rugklachten of andere aandoeningen.

Regels voor een gezond leven: Eet twee lunches

Het klinkt wellicht tegen-intuïtief, maar een tweede (lichte) lunch kan een merkbaar positieve invloed op je gezondheid hebben. Door wat fruit, kaas of een andere kleine maaltijd te nuttigen halverwege de middag voordat je richting huis (en de avondmaaltijd) gaat, eet je over de hele dag genomen namelijk minder calorieën. Volgens onderzoek is de kans op overgewicht onder mensen die zichzelf deze tweede lunch aanleren zelfs 26 procent lager dan voor degenen die het bij een enkele lunch houden.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *