Homeopathie effectief tegen 0 van 68 aandoeningen volgens nieuw onderzoek

Homeopathie effectief tegen 0 van 68 aandoeningen volgens nieuw onderzoek

Buiten het placebo effect geen enkel meetbaar effect waargenomen in patiënten

De spreekwoordelijke kogel is door de kerk: Een uitgebreid onderzoek heeft homeopathie effectief bevonden in het behandelen van exact 0 van de 68 bestudeerde aandoeningen. In de gevallen waar wel een effect werd waargenomen was dit hetzelfde als het effect gemeten bij het toedienen van een placebo, wat definitief lijkt te bewijzen wat velen al dachten: Homeopathie is niet meer dan (soms goedbedoelde) kwakzalverij.

Homeopathie effectief bevonden in 0 van 176 onderzoeken

Een werkgroep van de Britse National Health and Medical Research Council bekeek onder leiding van professor Paul Glasziou maar liefst 176 afzonderlijke onderzoeken waarin de effectiviteit van homeopathie werd bestudeerd. In 57 afzonderlijke sessies waarin de 176 onderzoeken naar 68 verschillende aandoeningen grondig werden bestudeerd, werd in geen enkel geval homeopathie effectiever bevonden dan een placebo.

Wat is homeopathie?

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het idee dat een bepaalde stof in wat er wordt opgelost. Beoefenaars geloven dat hoe meer een stof verdund wordt, hoe effectiever de stof zal zijn in het behandelen van symptomen. Veel homeopathische middelen zijn in zo’n mate verdund in water dat er weinig tot geen sporen van de oorspronkelijke stof over zijn.

Een boel gedoe voor niks

Hoofd van de werkgroep, professor Glasziou gaf aan blij te zijn dat het werk er op zat: “We begonnen met een oprechte interesse in de vraag of homeopathie effectief is, maar als na de eerste 100 studies duidelijk is dat er nul bewijs voor is, zijn die laatste 76 er eigenlijk 76 teveel.”

De professor ging verder: “Ik snap dat de oprichter van homeopathie, Samuel Hahnemann, op zoek ging naar een betere behandelmethode – In de 18e eeuw waren aderlatingen nog gemeengoed. Ik denk echter dat de huidige staat van homeopathie een teleurstelling zal zijn voor iemand die oprecht op zoek was naar een betere manier van het behandelen van ziektes.”

Zelf in het onderzoek lezen hoe effectief homeopathie (niet) is? Je vindt in de blog van het British Medical Journal meer informatie. Wil je echt sterker worden en langer leven? Dan lijken cardio, krachtraining en gezond eten toch de betere optie.

Homeopathie hoe werkt het?

De praktijk van homeopathie stamt uit de 18e eeuw, en is ontwikkeld door de Duitse arts Samuel Hahnemann. Hahnemann geloofde dat kleine doses van een stof die bij gezonde mensen bepaalde symptomen veroorzaakt, bij zieke mensen diezelfde symptomen zouden kunnen genezen. Hij noemde dit principe “similia similibus curentur”, wat betekent “gelijke geneest gelijke”.

Homeopathische remedies worden gemaakt door stoffen te mengen


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *