Buiten hardlopen in het bos of park brengt je tot rust en verandert tegelijkertijd de werking van je hersenen op een manier die je mentale welzijn verbeterd, volgens recent onderzoek.
Tegenwoordig wonen we vaak in steden en besteden we veel minder tijd in groene, natuurlijke omgevingen dan mensen enkele generaties terug nog deden. Volgens verschillende onderzoeken hebben stedelingen echter een verhoogde kans angst, depressie en andere geestelijke kwalen in vergelijking met mensen die buiten stedelijke gebieden wonen. Buiten hardlopen helpt, maar wáár je loopt heeft veel effect.
Het verband tussen het stadsleven en je geestelijke gezondheid
Meerdere onderzoeken wijzen op een verband tussen het gebrek aan tijd in de natuur en de verhoogde kans op geestelijke kwalen. Zo blijken stadsbewoners die weinig toegang tot groene plekken hebben vaker psychologische problemen te hebben dan mensen die bij parken wonen en zie je in stedelingen die regelmatig de natuur opzoeken aanwijsbaar minder stress dan stedelingen die niet regelmatig buiten komen.
Hoe het bezoeken van een park of andere groene plaats onze stemming beïnvloed is niet geheel duidelijk. Zou het kunnen dat de natuur onze hersenen dusdanig beïnvloed dat dit effect heeft op onze emotionele gezondheid?
Recent onderzoek
Aan de Stanford University in de Verenigde Staten is recentelijk onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Uit de resultaten, die onlangs zijn gepubliceerd, blijkt iets interessants: Vrijwilligers die werd gevraagd een korte wandeling te maken door een groen stuk van de Stanford campus dat rijk is aan natuur, waren daarna veel vriendelijker en blijer dan vrijwilligers die dezelfde tijd doorbrachten met een wandeling langs een drukke weg.
Een tweede onderzoek van dezelfde groep dook dieper in de materie en keek daadwerkelijk naar hetgeen er in de hersenen gebeurde na een dergelijke wandeling. In dit geval gebeurde dat door te kijken naar de bloedtoevoer van de hersenen. Zodra de bloedtoevoer naar een specifiek deel van de hersenen toeneemt, is dit vaak een signaal dat dat deel van de hersenen actiever is.
Een aantal nieuwe vrijwilligers werd opgedeeld in twee groepen die beiden buiten zouden hardlopen: Een groep die 90 minuten in de natuur zou lopen en een groep die 90 minuten in de drukte van de stad zou lopen. In de groep die 90 minuten in de natuur had gelopen was een afname van bloedtoevoer naar een specifiek deel van de prefrontale cortex te meten. Een deel van de hersenen dat gelinkt is met zorgen en stress.
Buiten hardlopen
Het is al enige tijd bekend dat hardlopen een positief effect heeft op je geestelijke gezondheid. Het heeft een aanwijsbaar positief effect op angst, depressie en stress.
Hoewel je deze voordelen ook hebt als je in de sportschool op de loopband staat met je ogen straks op de laatste aflevering van GTST op de tv’s die steevast boven de loopbanden hangen, mis je wel een kans. Door het combineren van natuur en fitness, dus door buiten te gaan hardlopen, lijken deze effecten elkaar nog verder te versterken.
Buiten hardlopen, bij voorkeur op het strand, in het bos of in een park, helpt je met het aanmaken van goede hormonen die je stemming positief beïnvloeden. Ook neemt de activiteit in die delen van je hersenen die zorgen voor stress, angst en andere negatieve emoties zichtbaar af. Woon je aan een park, bos of strand? Dan heb je geen excuus meer: Rennen!
Besloten dat het tijd is om te gaan rennen? Bekijk dan snel de beste hardloop apps!
Hoe lang duurt het voordat je 5 km hardlopen
“Het is moeilijk om te zeggen hoe lang het precies zal duren om 5 km te hardlopen, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals je veranderde conditie, leeftijd en hoe moeilijk je huur. Als je net begint met hardlopen, kan het ongeveer 45 tot 60 minuten duren om 5 km te lopen. Als je al een tijd hardloopt en goed getraind bent, kan de minder tijd kosten om 5 km te lopen, mogelijk rond de 30 tot 40 minuten.”
Waarom hardlopen in de ochtend?
Het ’s ochtends fijn zijn om in de frisse lucht te lopen voordat de dag begint en de temperaturen stijgen. Bovendien kan het hardlopen ’s ochtends je metabolisme verhogen en je energieniveau voor de rust van de dag verhogen
Hoe snel bouw je conditie op met hardlopen?
Het tempo waarin je conditie opbouwt met hardlopen, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je conditie, leeftijd en hoe vaak je traint. Als je net begint met hardlopen, kan het een paar weken duren voordat je kunt vaststellen dat je meer uithoudingsvermogen krijgt en daarbij kunt lopen. Als je regelmatig traint en je trainingen geleidelijk opbouwt, kan je conditie snel verbeteren. Het is belangrijk om te volgen dat het proces van het opbouwen van conditie daarna is dan het bereiken van een bepaald doel op een bepaald moment. Blijf hardlopen en geniet van de trainingen, en je zult vanzelf merken dat je conditie verbetert.”
Geef een reactie